Stiri
7.2 C
Buzău

Ce afirmatii a facut Bogdan Olteanu la iesirea din arest ca urmare a judecarii masurii preventive si acuzatiei privind infractiunea trafic de influenta

Data:

 

Ce afirmatii a facut Bogdan Olteanu la iesirea din arest ca urmare a  judecarii masurii preventive si acuzatiei privind infractiunea trafic de influenta

Surse din mass-media au anuntat ca, in dosarul in care este acuzat de infractiunea de trafic de influenta, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins vineri solicitarea DNA de arestare preventivă a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu,.

 

  • Ce afirmatii a facut Bogdan Olteanu dupa iesirea din arrest

 

Dupa iesirea din Arestul Politiei Capitalei, drept consecinta a expirarii ordonantei de retinere, Bogdan Olteanu a declarat ca doreste sa obtina cat mai rapid achitarea in dosarul in care este acuzat de infractiunea de trafic de influenta, iar pana atunci,  onoarea ii cere si transmite cat mai rapid demisia lui din functia de viceguvernator al BNR.

 

Astfel ca, dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere emisa pentru 24 de ore, urmeaza sa se aplice o noua masura preventiva, mai usoara, de 30 de zile in arest la domiciliu, asa cum a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Olteanu a mai declarat si ca aceasta perioada este una foarte grea pentru el insa, spera sa primeasca achitarea si sa poata reveni la o viata normala.

 

  • In ce consta acuzarea procurorilor DNA

 

In ce priveste acuzatia de a fi savarsit infractiunea de trafic de influenta,   conform sustinerilor procurorilor DNA, aceasta este in sensul ca:”In perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la un om de afaceri ( Sorin Ovidiu Vintu) suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii (Liviu Mihaiu). Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”.

 

In continuare, ca urmare a diligentelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

 

Acuzarea mai sustine si ca suma de un milion de euro a fost transferata dintr-un cont din Cipru in contul din Bulgaria al unei societati inregistrate in SUA si apoi retrasa in numerar in trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vintu, banii i-au fost remisi lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta isi desfasura activitatea, in sediul unui partid politic.

 

  • Ce a sustinut avocatul lui Bogdan Olteanu

 

De mentionat ca, avocatul lui Bogdan Olteanu a formulat  contestatie impotriva deciziei instantei supreme si ca a afirmat ca, se astepta cel mult la masura preventiva a controlului judiciar, conform la ceea ce este in dosar. Avocatul a mai afirmat si ca: „Faptul ca se face o asociere toxica intre aceste doua persoane este total eronat pentru ca, daca aceasta asociere si relatie ar fi doar cu acest mogul, atunci ati avea dreptate. El s-a intalnit cu toate persoanele implicate in presa, cu toate persoanele care contau efectiv pe scena politica, lucru pe care l-a declarat din start, niciodata nu a negat ca s-a intalnit cu acea persoana sau cu altele” .

 

Alte afirmatii ale avocatului au fost in sensul ca:” „Un om care in mod surprinzator este luat, este retinut, isi petrece o noapte in arest preventiv in conditiile in care nu intelege de ce i se intampla acest lucru, va dati seama ca n-are cum sa fie decat bulversat emotional, fizic, psihic, pentru ca nu se astepta la acest lucru. Un om instruit, un om extrem de educat, inteligent si va dati seama ca trezindu-se brusc in cateva secunde in arest preventiv n-are cum sa fie foarte multumit sau foarte linistit”, a adaugat avocatul.

 

Hotararea instantei supreme nu este definitiva, urmand sa se judece contestatia cu privire la masura preventiva dispusa.

 

  • In ce consta infractiunea de trafic de influenta

 

Precizez ca aceasta reprezinta o infractiune de coruptie si este prevazut in art. 291 Cod penal.

Continutul infractiunii de trafic de influenta este urmatorul:

  • pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte

foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

  • Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar

când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

 

Cunosc ca, latura obiectiva, respectiv, elemental material al infracțiunii constă  în acțiunea de traficare a influenței care se poate realiza în una dintre următoarele variante alternative: pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană  care are influență  sau lasă să se creadă că are

influență asupra unui funcționar public şi care promite că îl va determina pe

acesta să  îndeplinească, să  nu îndeplinească, să  urgenteze ori să  întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească  un act contrar acestor îndatoriri.

Asadar, actul pentru a cărui îndeplinire, neîndeplinire, urgentare sau întârziere trafichează influența poate fi unul legal sau ilegal.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

 

De ce este necesara modernizarea metodei de efectuare a anchetei psihosociale in cazul stabilirii conditiilor exercitarii autoritatii parintesti de catre instanta de tutela;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

Ce tebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Soluții avansate pentru tratamentul apei în industrie

Într-o eră în care standardele de puritate și eficiență...

Beneficiile unui curs de public speaking, ale hidroterapiei si ale cursurilor de djembe pentru dezvoltarea personala

Intr-o lume in care abilitatile de comunicare si echilibrul...

Tricouri pictate, cămăși pictate și haine personalizate

Descoperă unicitatea cu Malabaila! Îți dorești să ieși în evidență...

Tricouri pictate manual: O expresie a unicității tale

Într-o lume a modei standardizate, dorința de a te...