Stiri
24.2 C
Buzău

Ce acuzatii privind infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene se aduc deputatului Nicolae Paun si ce prevede Legea nr.78/2000 despre acestea

Data:

 

Ce acuzatii privind infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene se aduc deputatului  Nicolae Paun si ce prevede Legea nr.78/2000 despre acestea

 

In activitatea de obtinere si utilizare a fondurilor europene au existat cazuri in care solicitantii sau beneficiarii nu au respectat sau au aplicat gresit legislatia din acest domeniu ceea ce a condus la situatia de a nu obtine finantare sau chiar la restituirea sprijinului financiar acordat.

In cazul cand se savarseste o infractiune de asemenea natura aceasta este cercetata ca infractiune de coruptie,  respectiv, infractiune impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene.

 

In acord cu realitatile din tara noastra, legiuitorul roman a prevazut in  art. 5 alin.4) din legea nr.78/2000, ca dispozițiile acestei legi sunt aplicabile și infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene prevăzute la art. 181 – 185, prin sancționarea cărora se asigură protecția fondurilor și a resurselor Comunităților Europene.

 

Sub acest aspect, recent, DNA a cerut Camerei Deputaților să încuviințeze reținerea și arestarea preventivă a parlamentarilor Mădălin Voicu (PSD) și Nicolae Păun (Partida Romilor Pro-Europa) intr-un dosar care vizează fraudarea unor fonduri europene printr-un proiect social implementat la nivel național. În același dosar au calitate de suspecți și președintele și vicepreședintele ANAF.

 

Lui Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, i s-au adus acuzatiile de savarsire a infractiunilor de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata.

 

In continuare, prezentam textele de lege care incrimineaza unele din infractiunile pentru care este cercetat deputatul Nicolae Paun precum si comentarii despre acestea.

 

  • infractiunea de nerespectare a normelor legale privind obtinerea de fonduri din bugetele comunitatilor europene

 

Conform art. 18 indice 1 din Legea nr.78/2000, constituie infractiunea de nerespectare a normelor legale privind obtinerea de fonduri din bugetele comunitatilor europene: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

 

Cu aceeaşi pedeapsa se sancţionează omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

Dacă faptele prevăzute la alin. (1) si (2) au produs consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

 

  • Actul de conduita interzis pentru aceasta infractiune consta in

urmatoarele:

-actiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete sau omisiunea de a furniza, cu stiinta datele cerute potrivit legii pentru obtinerea de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor.

 

-Folosirea reprezinta utilizarea sau inteebuintarea documentelor ori declaratiilor false, inexact sau incomplete. Asemenea documente trebuie insa prezentate spre a fi examinate.

-Omisiunea de a furniza, cu stiinta, datele cerute potrivit legii legii pentru obtinerea de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor.

 

  • Infractiunea de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale,a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor

 

 

Aceasta reprezinta o alta infractiune impotriva intereselor economice ale Comunitatilor  si este prevazuta de art.18 indice 2 din Legea nr. 78/2000 care se refera la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor si se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

Dacă fapta prevăzuta la alin. (1) a produs consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei unui folos legal obţinut, dacă fapta are ca rezultat diminuarea ilegala a resurselor din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

 

Actul de conduita interzis prin aceasta infractiune consta in urmatoarele:

-actiunea de a schimba destinatia fondurilor ori a foloaselor legale obtinute, respectiv, utilizarea lor intr-un alt scop.

O cerinta esentiala pentru existenta acestei infractiuni este ca fapta sa fie savarsita fara respectarea dispozitiilor legale.

 

 

  • Infractiunea privind efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o indeplineste o persoana, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.

 

Acesta infractiune este prevazuta de art. 12 lit. a din Legea nr. 78/2000  si se refera la “Efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o indeplineste o persoana, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit”.

 

Art. 12 din Legea nr. 78/2000 prevede ca sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

  1. a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoana ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale
  2. b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

 

-actul de conduita care este interzis consta in savarsirea uneia din urmatoarele activitati:

  1. efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, cum ar fi

operatiunile de banca si de schimb. Conditia prevazuta de lege pentru existenta infractiunii este ca operaţiunile financiare, ca acte de comert sa nu fie incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana.

  1. Incheierea de tranzactii financiare utizand informatiile obtinute in

virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale.

 

Alte articole de acelasi autor:

-Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

-ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

 

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Pensule Machiaj din Păr Natural: Alegerea Ideală pentru un Machiaj Profesional

Când vine vorba de aplicarea machiajului, calitatea pensulelor joacă...

Pensule de machiaj din păr natural: Alegerea perfectă pentru un look profesional

Când vine vorba de machiajul perfect, alegerea pensulelor de...

Ghid complet despre pensulele de machiaj cu păr natural

Machiajul profesionist începe întotdeauna cu un set pensule de...

Pensule de Machiaj: Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Corectă

Importanța pensulelor de machiaj pentru un look perfectPensulele de...