Care sunt regulile dupa care se deruleaza inspecţia fiscala si cand poate fi amanata sau suspendata.
Este bine de stiut ca, mai intai, inspecţia fiscală urmeaza sa fie anunţată prin comunicarea unui avizul de inspecţie fiscal.
Aceasta constituie o obligatie a organului de inspectie fiscala care, inainte de inceperea inspecției fiscale trebuie să înștiințeze,în scris, contribuabilul/plătitorul în legătură cu acțiunea care urmează să se desfășoare, prin transmiterea unui aviz de inspecție fiscală.
In ce priveste termenul in care se comunica avizul de inspectie fiscala, înainte de începerea inspecției fiscale, acesta este urmatorul:
-cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
-cu 15 zile pentru ceilalți contribuabili/plătitor
De mentionat faptul ca plătitorul poate renunța la beneficiul perioadei de comunicare a avizului de inspecție fiscală.
Ca exceptie, avizul de inspecție fiscală se comunică la începerea inspecției fiscale în următoarele situații:
–în cazul efectuării unei inspecții fiscale la un contribuabil/plătitor aflat în procedura de insolvență;
–în cazul în care, ca urmare a unui control inopinat, se impune începerea imediată a inspecției fiscale;
-pentru extinderea inspecției fiscale la perioade sau creanțe fiscale, altele decât cele cuprinse în avizul de inspecție fiscală inițial;
-în cazul refacerii inspecției fiscale ca urmare a unei decizii de soluționare a contestației;
-in cazul unor cereri ale contribuabilului/plătitorului pentru a căror soluționare, ca urmare a analizei de risc, este necesară efectuarea inspecției fiscale.
- In ce cazuri se poate cere amanarea sau suspendarea inspectiei
fiscale
În cazul prevăzut la alin. (2-inainte de inceperea inspectiei fiscale), după primirea avizului de inspecție fiscală, contribuabilul/plătitorul poate solicita, o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de începere a inspecției fiscale.
Amânarea se aprobă sau se respinge prin decizie emisă de conducătorul activității de inspecție fiscală care se comunică contribuabilului.
In cazul în care cererea de amânare a fost admisă, în decizie se menționează și data la care a fost reprogramată inspecția fiscală.
În cazul prevăzut la alin. (4-la inceperea inspectiei fiscale), contribuabilul/plătitorul poate solicita suspendarea inspecției fiscale.
- Ce date trebuie sa cuprinda avizul de inspectie fiscala:
-temeiul juridic al inspecţiei fiscale;
-data de începere a procedurii;
-obligaţiile fiscale;
-perioadele de verificat;
-posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a inspecţiei fiscale.
- Care este locul şi durata inspecţiei fiscale
Inspecţia fiscală se va face în spaţiile de lucru ale contribuabilului ori în alte spaţii puse la dispoziţie de acesta: sediul principal, sediul secundar,un spaţiu închiriat.
Inspecţia fiscală se va derula la sediul organului fiscal dacă contribuabilul nu poate asigura spaţiul necesar.
Activitatea de control se va limita la programul de lucru al contribuabilului.
- Durata inspecţiei fiscale este decisă de organele fiscale.
Durata maximă în timp este:
-180 de zile pentru marii contribuabili;
-90 de zile pentru contribuabilii mijlocii;
-45 de zile pentru ceilalţi contribuabilii.
- Obiectul inspecţiei fiscale.
In cadrul Inspecţiei fiscale se efectueaza urmatoarele activitati:
-controlul, documentele justificative, în sensul existenţei şi al conţinutului acestora: facturi, contracte, în sensul existenţei şi al conţinutului acestora: facturi, contracte,chitanţe etc.
-inspecţia fiscală vizează o verificare de contabilitate, şi anume a modului în care documentele justificative sunt corelate cu înregistrările în contabilitate.
-inspecţia fiscala vizează şi o verificare a situaţiei de fapt, privind activitatea economica derulată, spaţiile destinate acesteia, bunurile corporale etc.
- Metode de control.
Pentru efectuarea inspecţiei fiscale se pot folosi următoarele metode de control:
-verificarea prin sondaj, care constăîn activitatea de verificare selectivă a documentelor şi operaţiunilor semnificative, care stau la baza modului de calcul, de evidenţiere şi de plată aobligaţiilor fiscal;
-verificarea exhaustivă, care constă în activitatea de verificare a tuturor documentelor şi operaţiunilor, care stau la baza modului de calcul, de evidenţiere şi de plată a obligaţiilor fiscale;
-controlul electronic,care constă în activitatea de verificare a contabilităţii şi a surselor acesteia, prelucrate în mediu electronic, utilizând metode de analiză, evaluare testare asistate de instrumente informatice specializate. Selectarea documentelor şi a operaţiunilor semnificative se apreciază de inspector.
- Obligatii ale contribuabilului
-Obligaţia de a asigura un spaţiu adecvat şi logistica necesară desfăşurări iinspecţiei fiscale.
Contribuabilul are obligaţia de a afecta un anumit spaţiu activităţii de inspecţie fiscală, atunci când inspecţia are loc la sediul profesional al acestuia.
-Obligaţia de a se prezenta la sediul organului fiscal.
Contribuabilul poate fi solicitat să se prezinte la sediul organului fiscal pentru a da informaţii şilămuriri necesare stabilirii situaţiei fiscale reale.
- Alte articole de acelasi autor:
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
– In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;
– Ce tebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client.
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion