- Care sunt obligatiile conducatorului autovehiculului care se angajeaza in depasire si a celui depasit
Un avocat are posibilitatea sa se documenteze despre cazuri privind accidente rutiere precum si despre urmarile tragice ale acestora, de multe ori evenimentele datorandu-se unor depasiri neregulamentare.
De exemplu, un accident rutier recent a avut loc la data de 15 august, în afara localităţii Gilău, din judeţul Cluj, respectiv pe DN1E60.
In urma acestui accident rutier sase persoane au suferit răni uşoare şi cinci autovehicule au fost avariate. Despre persoanele ranite in acest accident rutier se cunoaste ca acestea sunt un bărbat, de 63 de ani, din comuna Poieni, şoferul maşinii proiectate în afara părţii carosabile, o femeie, de 54 de ani, din Cluj-Napoca, pasageră în acelaşi autovehicul. Răniţi uşor au fost patru pasageri în maşina angajată în depăşire, persoane cu vârste cuprinse între 11 şi 57 de ani, originare din Floreşti şi Cluj-Napoca.
Valoarea pagubelor materiale a fost estimată la 35.000 de lei
Primele cercetări au condus la concluzia ca un bărbat, în vârstă de 57 de ani, din Cluj-Napoca, conducea un autovehicul pe DN1E60, pe direcţia Oradea – Cluj-Napoca, şi s-ar fi angajat în depăşirea unei coloane de vehicule într-o zonă în care o astfel de manevră este interzisă.
Despre acest eveniment rutier Carmen Jucan, purtătorul de cuvânt al IPJ „În urma impactului, autoturismul care circula pe direcţia Oradea-Cluj-Napoca, a fost proiectat în afara părţii carosabile, context în care a acroşat autoturismul care-l preceda şi care, la rândul său, a fost proiectat în autovehiculul din faţa.
In continuare, a intrat în coliziune cu un autoturism care circula din sens opus, iar la revenire pe banda sa de circulaţie a lovit o maşină care circula pe aceeaşi direcţie de mers.
Pentru ca se pare ca manevra de depasire a conducatorului vehiculului care a provocat coliziunea a fost neregulamentara, acest accident rutier impune sa reflectam inca odata asupra importantei efectuarii in conditii de siguranta a manevrei de depasire precum si de cunoastere a ceea ce prevede legislatia despre regulile de circulatie ale vehiculelor, in speta despre depasire.
- Cum defineste OUG 195/2002 depasirea
In art. 45 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice se arata ca depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.
- Care sunt obligatiile conducatorului autovehiculului care se
angajeaza in depasire si aneregulamentara celui depasit conform OUG 195/2002
In acelasi articol 45 din OUG 195/2002 se prevede despre conducătorul vehiculului care se angajează în depăşirein sensul ca acesta trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.
Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.
Nu constituie depăşire, situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.
Prezinta importanta faptul ca depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit.
Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă.
Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.
De altfel, in art. 46 din OUG 195/2002 se dispune ca obligaţiile conducătorilor vehiculelor care efectuează depăşirea şi ale conducătorilor vehiculelor care sunt depăşite, precum şi cazurile în care depăşirea este interzisă se stabilesc prin regulament.
- Care sunt obligatiile conducatorului autovehiculului care efectueaza
depasirea conform Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002
Aceste obligatii sunt prevazute in art.118 din Regulament si sunt urmatoarele:
Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
-sa se asigure ca acela care il urmeaza sau il precede nu a semnalizat intentia inceperii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune in pericol sau stanjeni circulatia din sens opus;
-sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
-sa pastreze in timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
-sa reintre pe banda sau in sirul de circulatie initiale dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra in conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.
- In ce constau obligatiile conducatorului autovehiculului care
urmeaza sa fie depasit
Art. 119 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 prevede conducatorul de vehicul care urmeaza sa fie depasit este obligat:
-sa nu mareasca viteza de deplasare;
-sa circule cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile sau a benzii pe care se deplaseaza.
- Se interzice depasirea vehiculelor in urmatoarele situatii:
Conform art.120 din Regulament se interzice depasirea vehiculelor:
-in intersectii cu circulatia nedirijata;
-in apropierea varfurilor de rampa, cand vizibilitatea este redusa sub 50 m;
-in curbe si in orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
-pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si in tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m;
-pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje;
-pe trecerile la nivel cu calea ferata curenta si la mai putin de 50 m inainte de acestea;
-in dreptul statiei pentru tramvai, atunci cand acesta este oprit, iar statia nu este prevazuta cu refugiu pentru pietoni;
-in zona de actiune a indicatorului „Depasirea interzisa”;
-cand pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar si partial, pe sensul opus, ori se incalca marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere;
-cand din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducatorul
acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitarea coliziunii;
pe sectorul de drum unde s-a format o coloana de vehicule in
asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de
circulatie.
De retinut, faptul ca se interzice depasirea coloanei oficiale.
- Alte articole de acelasi autor:
– Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
– Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala;
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion