Stiri
27.4 C
Buzău

Care sunt conform Codului rutier obligatiile participantilor la trafic cand sunt opriti de un agent de politie rutiera si corelativ ce obligatii le revin acestora din urma

Data:

Care sunt conform Codului rutier obligatiile participantilor la trafic cand sunt opriti de un agent de politie rutiera si corelativ ce obligatii le revin acestora din urma

 

O discutie cu un client suparat de felul in care s-a comportat un agent de politie rutiera dupa ce acesta l-a oprit pentru intocmirea unui proces verbal de contraventie m-a determinat sa scriu acest articol.

ClieImagini pentru imagini politie oprire traficClientul respectiv a declarat agentului de politie ca este nevinovat de savarsirea contraventiei insa drept sanctiune, dupa cum mi-a relatat, agentul de politie a amanat nejustificat intocmirea procesului verbal. Dupa aproximativ jumatate de ora de asteptare, fiind o persoana ocupata, s-a adresat agentului care i-ar fi spus ca daca vrea il tine si doua ore.

In final, dupa cum a afirmat clientul, agentul nu ar fi trecut la mentiuni tot ce era semnificativ pentru imprejurarea in care a constatat contraventia si s-ar fi purtat alte discutii contradictorii.

 

Din cele de mai sus, se poate constata utilitatea pentru participantii la trafic de a cunoaste atat obligatiile ce le revin in raport de prevederile Codului rutier dar si obligatiile ce le revin agentilor de politie rutiera atunci cand intra in contact cu persoane pe care le considera ca fiind contravenienti.

 

  • Cateva din obligatiile agentilor de politie rutiera

Participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice ori private.

-Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

-În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală.

-În exercitarea atribuţiilor de dirijare a circulaţiei rutiere, poliţiştii rutieri sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive.

 

Funcţionarii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare roşie, stabilite prin hotărâre a Guvernului.

 

Poliţiştii de frontieră, îndrumătorii de circulaţie ai Ministerului Apărării, agenţii căilor ferate, personalul autorizat din zona lucrărilor pe drumurile publice, precum şi membrii patrulelor şcolare de circulaţie sunt obligaţi ca, pe timpul exercitării atribuţiilor, să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant.

 

Conducătorii autovehiculelor şi tractoarelor agricole sau forestiere cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone sunt obligaţi să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.

 

 

Conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice, cu excepţia cazurilor prevăzute în regulament.

 

Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.
Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament.

Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față, în condițiile prevăzute în regulament. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

 

Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor şi persoanele transportate pe acestea au obligaţia să poarte cască de protecţie omologată.

Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere.

 

-Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.

În situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), pietonilor le sunt interzise traversarea şi circulaţia pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective.

 

  • Cateva dintre obligatiile agentului de politie rutiera la oprirea in trafic

 

In scopul de a opri un autoturism, politistul va efectua semnalul de oprire regulamentar cu bratul, pe timp de zi, iar pe timp de noapte, cu bastonul reflectorizant sau a unui dispozitiv cu lumina de culoare rosie. In ambele cazuri, poate folosi fluierul.

In ce priveste oprirea pe autostrazi, politistul rutier va efectua semnalul de oprire exclusiv din autovehiculul politiei, iar conducatorul auto va fi invitat sa urmeze masina politiei pana in prima parcare, unde se trece la executarea controlului propriu zis.

 

Agentul de politie rutiera trebuie sa aleaga un loc adecvat pentru oprirea vehiculului, astfel incat sa permita pozitionarea masinilor in afara partii carosabile, in parcari ori alte spatii in care nu se stanjeneste circulatia. 

Pe timpul noptii aceste locuri trebuiesc sa fie de regula, iluminate, evitandu-se, pe cat posibil, oprirea in locuri unde aceasta manevra este interzisa prin lege.

 

Politistul se va deplasa pana in dreptul usii masinii conducatorului autovehiculului, va pastra o distanta suficienta pentru a nu fi lovit cu portiera in cazul deschiderii bruste a acesteia.

Va saluta si se va prezenta dupa formula: “Buna (dimineata, ziua, seara), sunt (gradul profesional, numele si unitatea de politie din care face parte)”, apoi va solicita pe un ton politicos, dar ferm, sa i se inmaneze documentele pentru control.

 

Politistul rutier are obligatia sa comunice conducatorului auto motivul opririi, abaterea comisa si sanctiunea prevazuta de lege, urmand sa intocmeasca documentele de constatare.

In cazul in care conducatorul auto are intentia sa coboare pentru a veni la agentul de politie ii va solicita in mod ferm sa ramana in autovehicul. 
 

Agentul de politie rutiera trebuie sa restituie conducatorului auto documentele, cu exceptia celor retinute la constatarea abaterii/

Trebuie sa-i explice conducatorului auto modul de solutionare, dreptul de a adauga mentiuni in procesul-verbal de contraventie, inclusiv termenul de folosire a cailor de atac.

 

In situatia in care starea psiho-fizica a conducatorului auto nu ii mai permite conducerea in conditii de siguranta, agentul rutier va intrerupe deplasarea pana la incetarea cauzei ce a generat-o.

Face exceptie situatia in care autovehiculul poate fi condus de o alta persoana din vehicul care poseda permis de conducere valabil pentru categoria respectiva ce se afla intr-o stare generala corespunzatoar.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

 

-Ce trebuie sa stim despre ce prevede Legea nr.143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri;

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

-In ce situatii in cazul raspunderii solidare pentru repararea prejudiciului fiecare inculpat raspunde doar pentru responsabilitatea sa;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal.

www.avocat_tudorion@yahoo.com

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Ghidul Complet pentru Alegerea Pensulelor de Machiaj – Recomandări de la Iana Willkofer

Pensulele de machiaj sunt esențiale pentru a obține un...

Totul Despre Pensulele de Machiaj: Ghid Complet cu Iana Willkofer

Machiajul este o artă, iar pentru a obține cele...

Tot ce trebuie să știi despre pensulele de machiaj: Ghidul complet de la Iana Willkofer

În lumea machiajului, pensulele sunt instrumente esențiale pentru obținerea...