Unde crezi că vei fi peste cinci ani? De fapt, ce zici de zece ani?
Se poate face doar o estimare a vieții lor (care de cele mai multe ori se dovedește greșită). Pe de altă parte, designul web este definit prin tendințele și schimbările viitoare din mediul digital. Deși nu există nimic scris în piatră, un studiu atent al pieței și al factorilor de influență ai acesteia poate oferi o perspectivă acționabilă asupra a ceea ce poate aduce mâine la masă.
Am parcurs cu atenție spațiile adânci ale internetului pentru a vă aduce conținut de calitate sub forma unei mașini a timpului. Iată câteva schimbări evolutive pe care le putem aștepta să implice designul web.
Integrarea AI și a chatbot-urilor
AI ar putea fi cel mai controversat subiect al generației noastre. Potențialele sperieturi pe care le are pentru câțiva pot părea să depășească micile beneficii pe care le obținem pentru moment. Cu toate acestea, până când mașinile vor prelua lumea, AI va juca un rol proeminent în dictarea design-urilor web pentru mâine.
Cea mai comună implementare poate fi găsită sub formă de chatbot. O mulțime de companii folosesc deja funcția pentru a-și menține clienții implicați 24×7. Ei răspund la întrebările frecvente, înregistrează reclamații și în esență fac spațiu pentru resursele de servicii pentru clienți. Se așteaptă ca 47% dintre companii să introducă chatboți în rețeaua lor până la sfârșitul anului 2021.
Pe măsură ce tehnologia avansează, chatboții și inteligența artificială pot arăta ca niște cumpărători personali automatizați pentru utilizatorii de comerț electronic, renovând astfel o nouă eră în designul web. Un flux cuplat de intervenție umană și asistență AI va deveni noua normă.
Imagini vizuale 3D captivante
Deși VR își face mișcările în cele mai agresive maniere, adoptarea sa completă este încă departe de vedere. Actualizările cumulative ale sistemului necesare pentru a face web VR o realitate sunt prea extinse pentru a fi luate în considerare în viitorul apropiat. Cu toate acestea, este o posibilitate foarte plauzibilă.
Până atunci, o experiență captivantă prin grafica 3D va ocupa centrul atenției. Vorbim despre un site web care va ocupa întregul ecran pentru a îmbina experiențele fizice și digitale.
Ca întotdeauna, obiectivul final va fi atragerea publicului cu imagini captivante care să-l încurajeze să întreprindă acțiunile dorite.
Integrarea științei datelor
Site-ul web nu mai este ghișeul unic pentru prezența mărcii. Într-o lume a dispozitivelor conectate și a Internetului lucrurilor, toate părțile sistemului sunt coordonate în mod continuu pentru a oferi cel mai bun CX pentru fiecare utilizator.
Designul web se va baza pe afluxul excesiv de date prin aplicarea instrumentelor analitice și adaptarea la mediile în schimbare în mod concurent. Variația ar fi mult similară cu valul de răspuns mobil, cu diferența de a fi aplicată la mașinile de rutină precum frigiderele și mașinile.
Viitorul ar pune cercetătorii de date și designerii web într-o singură cutie, permițându-le să comunice și să colaboreze într-o manieră sinergică.
Realitate augmentată
După aplicația Place de la IKEA, care a schimbat paradigma, vizualizarea de la distanță a produselor este o cerință foarte râvnită de clienții de astăzi. De fapt, 61% dintre cumpărătorii online preferă deja un site web care are implementată o anumită versiune de AR.
În viitor, utilizatorii vor avea nevoie atât de hardware, cât și de software pentru a sprijini AR în toate formele sale. De la smartphone-uri până la dispozitive portabile, designerii vor trebui să creeze un mediu interactiv care proiectează elemente bazate pe locație, suprapunând estetica lumii reale. Recunoașterea obiectelor precum Google Lens și scanarea facială în rețelele sociale vor avea și aplicații nelimitate.
Site-urile se vor adapta în consecință, luând o poziție minimalistă care poate fi afișată fără a perturba punctul de vedere al utilizatorului. Un echilibru perfect ar intra în joc între conținut și contrast.
Site-uri web fără pagină
Nu este atât de teatral pe cât pare. Site-urile web fără pagină adoptă o variantă alternativă a designului web, în care, în loc să aibă mai multe pagini, site-ul web este un singur derulare fără sfârșit. Conceptul imită platformele de social media care sunt cunoscute pentru interfața de utilizare captivantă și implicarea care provoacă dependență.
Cu o singură pagină pe loc, designerii web se vor uita la viteze uimitoare, site-uri web cu răspuns automat și structuri de site narative. Fluxul și fluența elementelor web vor fi cel mai important punct pentru a împiedica ratele de respingere să iasă din top.
Interfață vocală
Alexa, Siri și Google Assistant au propriile lor lumi și propriile urmăritori acum. Utilizatorii au adoptat un sistem în care o simplă comandă vocală le aduce rezultatele de care au nevoie. Acest lucru previne, de asemenea, nevoia de a se uita la ecranele lor pentru orice informații.
Designul web va adopta această abordare conversațională în procesul de layout și, de asemenea, în conținut. Ar fi o răsturnare completă a tuturor elementelor fundamentale pe care le reprezintă conceptul. Cuvintele cheie cu coadă lungă și întrebările frecvente vor forma strategia de conținut de bază care sparge casetele tradiționale ale designului web.
Deși aplicația completă este departe, cu siguranță va veni.
Povestiri dinamice
În țara sa de origine, Netflix are o bibliotecă de peste 1300 de emisiuni TV, 4300 de filme și în număr mare. Există mult prea mult conținut pentru a fi consumat de fiecare utilizator în fiecare zi. Pentru a vă menține site-ul în rulare, este nevoie de o povestire atomică care implică utilizatorul pe toate fronturile.
Ar fi ca și cum ar fi proiectarea ca o hartă a experienței care rezumă sistemul pentru a găsi logica din spatele fiecărui clic sau atingere. Agenții precum MintTwist adoptă deja campanii care conectează cu publicul la nivel granular.
Designul web s-ar baza pe un mesaj cheie puternic care își găsește drumul către cumpărătorii tăi ideali prin canalele și formele adecvate de mesaje.
Concluzie
Lumea tehnologiei este prea rapidă pentru a controla totul în jur. În astfel de scenarii, viitorul site-urilor web va fi complet orientat spre utilizator. Va fi necesară o regândire radicală pentru a implementa interacțiuni la fiecare punct de contact, astfel încât utilizatorul să simtă digitalul ca parte a realității sale.
Totul rezumă un singur lucru, viitorul este deschis interpretării și gata de preluat astăzi.