Stiri
27.4 C
Buzău

Cand jandarmii pot uza de armament si sa te imobilizeze

Data:

Jandarmii pot folosi armament din dotare si mijloacele de imobilizare in anumite situatii prevazute de lege. Pentru ca sa le cunoastem, mai intai trebuie sa aflati care sunt atributiile Jandarmeriei Române precum si ale jandarmilor.

Atributiile Jandarmeriei Romane

Jandarmeria Romana este instituția specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administrației și Internelor. Exercită, în condițiile legii, atribuțiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, proprietății publice și private.

De asemenea, are atributii privind prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare. Precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism.

Executa misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia mitingurilor, marsurilor, demonstratiilor, procesiunilor, acţiunilor de pichetare. Acţiunilor promotionale, comerciale,manifestãrilor cultural artistice, sportive, religioase, comemorative. Precum şi a altor asemenea activitãţi care se desfãşoarã în spaţiul public.

Acestea sa implice aglomerari de persoane; executa misiuni de restabilire a ordinii publice când aceasta a fost tulburata prin orice fel de acţiuni sau fapte care contravin legilor în vigoare.

Studiu de caz privind riscurile la care sunt supusi jandarmii

In executarea unora dintre aceste atibutiii, jandarmii sunt supusi unor riscuri. Legea le confera anumite drepturi privind modul cum sa actioneze.
Relevant sub aspectul riscurilor la care sunt supusi este modul in care instanta de judecata s-a pronuntat asupra gradului de pericol al faptei comise de un inculpat, suporter al unei echipe de fotbal. Acesta a aruncat cu un scaun cu picior metalic spre un jandarm si l-a lovit in cap, fapta pentru care a fost arestat preventiv si se desfasoara ancheta penala.

In motivare,instanta arata ca gravitatea faptei este evidenta. Se desprinde atat din norma de incriminare cat si din modalitatea de comitere a faptei suporterului echipei de fotbal. Constand in aruncarea unui obiect deosebit de contondent, scaun cu picior metalic in greutate de 10-15 kg,intr-un loc plin de persoane,cu forta si inspre grupul de jandarmi aflati in misiune.

Consecintele faptei, respectiv, lovirea unuia dintre jandarmi intr-o zona vitala-cap. Cauzarea de vatamari corporale ce au necesitat 45-50 de zile ingrijiri medicale. Nepunerea in primejdiei a vietii fiind rezultatul sansei si nu vreunei activitati a inculpatului care. Prin modalitatea in care a desfasurat atacul ,si-a asumat practic orice consecinte, inclusiv aceea a pierderii de vieti omenesti.

Drepturile si obligatiile jandarmilor

In Legea nr.550/2004 se arata ca in realizarea atribuţiilor ce îi revin, personalul militar al Jandarmeriei Române este învestit cu exerciţiul autorităţii publice.

Personalul militar al Jandarmeriei Romane are următoarele drepturi şi obligaţii:
a) să acorde sprijin persoanelor cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice, dacă acestea întâmpină rezistenţă fizică în executarea sarcinilor de serviciu;
b) să legitimeze orice persoană când există indicii temeinice că a săvârşit, săvârşeşte sau se pregăteşte să săvârşească o faptă ce constituie infracţiune ori contravenţie, precum şi persoanele care solicită intrarea într-un perimetru legal restricţionat;
c) să folosească, cu acordul proprietarului sau deţinătorului, orice mijloace de transport şi telecomunicaţii, proprietate publică sau privată,cu excepţia celor aparţinând corpului diplomatic. Se are in vedere luarea unor măsuri legale ce nu suferă amânare şi care nu pot fi duse la îndeplinire altfel.

Cheltuielile ocazionate în astfel de împrejurări vor fi achitate ulterior, la cererea proprietarilor. Vor fi suportate din fondurile unităţilor de jandarmi sau, după caz, de către persoanele care au determinat intervenţia;
d) să circule gratuit, pe baza legitimaţiei de serviciu, cu mijloacele de transport în comun, pentru executarea unor misiuni care nu pot fi îndeplinite altfel.

Cand pot jandarmii solicita sprijinul cetatenilor

e) să solicite sprijinul cetăţenilor pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi luarea măsurilor legale împotriva persoanelor care au comis infracţiuni;
f) să aplice măsura ridicării în vederea confiscării obiectelor periculoase, substanţelor sau armelor deţinute fără drept sau care pot pune în pericol viaţa. Ori, integritatea fizică a jandarmului sau a altor persoane, măsura şi descrierea bunurilor ridicate fiind menţionate în procesul-verbal de constatare.

Cand pot efectua jandarmii controlul corporal

În exercitarea atribuţiilor, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia, în următoarele situaţii:
a) există indicii clare că s-a săvârşit, se săvârşeşte sau se pregăteşte săvârşirea unei infracţiuni;
b) persoana se află în stare de inconştienţă şi este necesară identificarea acesteia;
c) persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanţe periculoase.

Cand pot jandarmii folosi armament si forta

Pentru îndeplinirea atribuţiilor şi misiunilor specifice, personalul Jandarmeriei Romane are dreptul să folosească forţa, mijloacele din dotare şi armamentul, în condiţiile legii.
În exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este obligat să îşi facă cunoscută calitatea şi să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a acestuia ar fi periclitată.

Jandarmii, armament si mijloace din dotare pe care le pot folosi

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române foloseşte armamentul din dotare cu muniţia aferentă. Precum si veste antiglonţ, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane de cauciuc sau tompfe, bastoane cu energie electrostatică.

Dispozitive cu substanţe iritant lacrimogene, arme albe, jeturi de apă sau coloranţi. Arme cu glonţ de cauciuc sau coloranţi, cătuşe, cai şi câini de serviciu, dispozitive sonore şi luminoase, mijloace blindate, lucrări şi mijloace genistice. Precum şi orice mijloace de protecţie şi de imobilizare aflate în dotare.

Situatii cand jandarmii pot folosi armament din dotare

a) pentru împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;
b) împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităţilor publice sau ale altor instituţii de interes public ori privat şi care, avertizaţi şi somaţi, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum şi împotriva grupurilor organizate care împiedică desfăşurarea normală a activităţii pe căile de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante;
c) pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine şi întreprind acţiuni ce pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forţele de ordine sau alte persoane învestite cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violenta.

Cum actioneaza jandarmii cand folosesc armament

Numai in caz de absolută necesitate, când folosirea altor mijloace de imobilizare sau de constrângere nu a dat rezultate, în condițiile strict prevăzute de lege.

Numai după avertizarea și somarea participanților de a se dispersa, de către șeful dispozitivului de ordine sau de către șefii săi ierarhici.

Se lasă la dispoziție participanților timpul corespunzător, determinat în raport cu numărul acestora, cu căile și cu posibilitățile de defluire.

 Avertizarea și somarea nu sunt necesare în cazul în care asupra personalului de ordine se exercită acte de violență care pun în pericol iminent viața, integritatea corporală sau sănătatea acestuia.

Avertizarea și somarea constau în folosirea de semnale sonore sau luminoase și în atenționarea persoanelor aflate în situațiile prevăzute anterior, prin mijloace de amplificare sonoră, asupra obligației de a se dispersa și de a respecta prevederile legale.

Dacă, după avertizare, participanții nu s-au dispersat, aceștia sunt atenționați prin mijloacele de amplificare sonoră, prima somație.

În cazul în care, după trecerea perioadei necesare pentru dispersare, se constată că prima somație a rămas fără rezultat, se trece la folosirea ultimei somații.

 Inainte de folosirea mijloacelor de imobilizare sau de constrângere se emite un semnal luminos prin cartușe de semnalizare de culoare roșie, trase vertical.

Alte articole ale autorului

-Cum vor fi sanctionate contraventiile constatate prin radar conform ultimelor modificari ale Codului rutier;
-Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial;
–Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
–Actiunea in despagubire dintr-un contract de asigurare nu poate fi respinsa doar pentru motivul ca asiguratul nu a reclamat evenimentul in termenul prevazut in contract;
–Ce prevede Ordinul nr.1343/2006 din 06/11/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis.
-In ce situatii autoritatea parinteasca este exercitata dupa divort doar de catre un parinte.
-Preeminenta conventiei europene a drepturilor omului in dreptul intern roman;
-Infractiuni informatice;

Alte articole ale autorului

-Ce nu trebuie sa omiteti in cererea de chemare in judecata prin care contestati un act administrativ fiscal;
-Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
-Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de
Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client;

Cabinet Avocat


0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii de drept penal.

Nu ezitati sa ne contactati, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Ghidul Complet pentru Alegerea Pensulelor de Machiaj – Recomandări de la Iana Willkofer

    Pensulele de machiaj sunt esențiale pentru a obține un...

    Totul Despre Pensulele de Machiaj: Ghid Complet cu Iana Willkofer

    Machiajul este o artă, iar pentru a obține cele...

    Tot ce trebuie să știi despre pensulele de machiaj: Ghidul complet de la Iana Willkofer

    În lumea machiajului, pensulele sunt instrumente esențiale pentru obținerea...