Obligatia de intretinere, astfel cum este prevazuta de Codul civil trebuie respectata. In caz contrar te poti expune la savarsirea infractiunii de abandon de familie.
Atunci cand oamenii intretin relatii intime, in cadrul institutiei casatoriei sau chiar in afara ei, isi asuma riscul nasterii unui copil.
Dand nastere unui copil, parintii sunt datori sa ii asigure toate cele necesare pentru a fi integrat in societate.
Venirea pe lume a unui copil inseamna o serie de obligatii. Incepand cu nerecunoasterea paternitatii, unii barbati contesta ca au avut relatii, ca ei ar fi autorii. Intr-o astfel de situatie,urmeaza stabilirea paternitatii pe cale judecatoreasca. Pentru copiii nascuti din casatorie, situatia este mai simpla, tatal nefiind contestat.
Ce prevede Codul civil despre obligatia de intretinere
Codul civil, in art.499, Drepturile si indatoririle parintesti, Obligatia de intretinere stabileste clar ca tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor. Sa-i asigure cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creştere. Dar si pentru educarea şi pregătirea sa profesională.
Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora. Dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Obligatia parintilor fata de copii
În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă.
Solutia are in vedere raportul de anchetă psihosocială.
Părinţii au indatorirea de intretinere faţă de toţi copiii, fara deosebire dacă sunt din căsătorie sau din afara ei.
Chiar si părintele decăzut din drepturile părinteşti, sau pus sub interdicţie nu este scutit de a presta întreţinere copilului minor.
Obiectul obligaţiei de intretinere îl reprezinta mijloacele necesare traiului. Inclusiv, mijloacele pentru asigurarea creşterii, educării, învăţăturii şi pregătirii profesionale a copiilor. In măsura în care nu au fost preluate de către stat.
Starea de nevoie, conditie a obligatiei de intretinere
Conceptia legilor noastre este ca cel aflat in nevoie are dreptul la intretinere. Desigur ca, primii aflati intr-o asemenea situatie sunt copiii minori. Ei, din principiu nu-si pot castiga existenta. Pe de o parte varsta, pe de alta faptul ca ei trebuie sa invete ca sa dobandeasca o profesie. Acestea fac ca minorii sa fie primii indreptatiti la intretinere din partea parintilor.
Conditia pe care trebuie sa o indeplineasca minorul pentru a fi indreptit la intretinere este să fie în stare de nevoie. Chiar dca minorul are bunuri care ar putea fi valorificate si chiar dacă are capacitatea de a munci.
Asemenea oblgatiii exista insa si intre soti, intre copiii(majori) si parinti,bunici si nepoti,infiat si infietor.
Aceasta problema nu se pune in discutie in familiile unde sotii sunt impreuna, unde relatiile de familie sunt normale. Unul dintre soti poate sa neglijeze casa, familia si risipeste veniturile. Nu se intereseaza de greutatile materiale prin care trece celalalt partener. Legea poate interveni in astfel de situatii.
Actiunea de stabilire a pensiei de intretinere pentru copii constituie un astfel de remediu. Parintele care se ocupa efectiv de copil il cheama in judecata pe parintele care uita ca are obligatii. Solicita sa se stabileasca o pensie de intretinere pentru copilul minor.
Cuantumul intretinerii
Art.529 Cod civil se refera la stabilirea si executarea obligatiei de intretinere. Prevede ca intreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil. O treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii. Nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Obligatia de intretinere exista si intre soti. Legea prevede, conditii indispenabile. Cel care solicita pensia sa se afle intr-o reala stare de nevoie. Si sa nu poata realiza venituri din munca din cauza incapacitatii sale.
Neplata pensiei de intretinere stabilita de instanta de judecata constituie infractiunea de abandon de familie
In acest sens,art.378 Cod penal prevede ca infractiunea de abandon de familie se savarseste in urmatoarele conditii:
-săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
-părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
-neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
-neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,se pedepseşte.
-se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească. Acestea se executa in favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.
Actiunea penala in caz de abandon de familie
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
Situatia cand până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile. Instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei. Sau, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.
Alte articole de acelasi autor:
– De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal
-Drept penal-legalitate;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
– -Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism, responsabilitate, loialitate fata de client.
https://avocat-tudor.roavocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion ofera servicii avocatiale in litigii de drept penal.
Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.
Contacteaza-ne acum
Articol redactat de Avocat Tudor Ion