Legitima aparare in care se afla o persoana care a comis o fapta penala poate sa conduca la situatia ca aceasta nu raspunde penal, adica este achitata.
Codul penal prevede ca in astfel de situatii fapta este justificata, persoana a actionat in mod indreptatit si nu se pedepseste.
Asadar, in legea penala exista nu numai norme care sanctioneaza un anumit comportament. Sunt prevazute si norme care inlatura caracterul nepermis al unor fapte, chiar daca acesta este incriminata.
Se apreciaza ca fapta respectiva nu este contrara dreptului si ordinii de drept.
Legitima aparare in Codul penal
Se prezuma ca, fapta comisa in aceasta modalitate nu tulbură ordinea de drept, deoarece nu există niciun prejudiciu pentru societate.
Comportarea celui care se salvează, sacrificând un alt bun, fiind conformă intereselor ordinii de drept.
In ce măsură poate fi incidentă legitima apărare față de o acțiune aflam din dispozitiile art.19 Cod penal.
Se arata ca legitima aparare este o cauza justificativa.
Ca, este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa. Sau o alta persoana, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.
Exemple cand se prezuma legitima aparare
In anumite cazuri legitima aparare in care se afla o anumita persoana se prezuma.
Acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept.
Metoda folosita poate fi prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii.
Condițiile de aplicare ale legitimei aparari
Pentru a se stabili daca exista legitima aparare trebuie analizate acțiunea de atac și acțiunea de apărare.
Se considera ca este legitima apărare cand atacul este material, direct, imediat și injust.
Atacul poate fi realizat atât sub formă de acțiune, cât și de inacțiune și trebuie îndreptat împotriva celui care se apără, a altuia ori a unui interes general. Atacul trebuie sa puna în pericol drepturile, interesele ori persoana celui atacat sau interesul general.
Atacul este considerat material atunci când pune în pericol în mod fizic valorile sociale ocrotite împotriva cărora se desfășoara. Se poate realiza prin acțiuni fizice, mijloace sau instrumente apte să producă o modificare materială valorii sociale ocrotite.
Caracterul direct, imediat si injust al atacului in legitima aparare
In ce priveste caracterul direct al atacului, se presupune necesitatea de a pune în pericol nemijlocit valorile împotriva căreia se îndreaptă.
Caracterul imediat al atacului exista dacă pericolul pentru valoarea socială este actual, adica, s-a produs deja). Ori este iminent, respectiv, pe cale să se ivească. Este avut în vedere raportul de timp dintre atac și starea de pericol
Caracterul injust al atacului se refera la faptul ca persoana care exercită atacul să nu poată justifica existența acestuia utilizând un temei legal sau autorizarea legii.
Speta legitima aparare
instanta a facut referire la modul de reglementare a legitimei aparari in Codul penal.
A aratat ca, potrivit art. 19 alin. 2 Cod penal, „Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust.
Atacul sa puna în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului.”
Cel care se apără trebuie să acţioneze, prin urmare, apărându-se în următoarele condiţii. Printr-o faptă prevăzută de legea penală – când o persoană este atacată, aceasta va ataca la rândul ei, săvârşind o infracţiune. Apărarea să fie precedată de atac – mai întâi cel în legitimă apărare trebuie să fie atacat şi apoi să se apere. Apărarea să se îndrepte împotriva agresorului pentru a înceta atacul. Legiuitorul arătând că atacul poate să vizeze viaţa, libertatea, sănătatea, deci, persoana atacatorului, o altă persoană sau interesul general.
Ce a retinut instanta despre cum sa fie apararea in situatia legitimei aparari
Apărarea să fie necesară pentru înlăturarea atacului – cel atacat se poate apăra de când atacul a început şi până a încetat. Apărarea să fie proporţională cu gravitatea atacului. Se are în vedere respectarea echivalenţei între atac şi apărare.
Aşadar, la un atac împotriva integrităţii corporale se va riposta printr-o faptă ce priveşte integritatea corporală a atacatorului.
Astfel, pentru a se reţine cauza justificativă a legitimei apărări, este necesar ca inculpatul să fi exercitat violenţele asupra persoanei vătămate. Pentru a înlătura un atac material şi imediat îndreptat împotriva sa, au, în contextul speţei, împotriva fiului său.
Cum a apreciat instanta ca a fost atacul asupra victimei
S-a apreciat că un atac este material atunci când se obiectivează prin acţiuni fizice, menite să vatăme în substanţa lor fizică valorile sociale ocrotite.
Iar pentru realizarea lui se foloseşte forţa fizică ori instrumente, mijloace adecvate acestui scop. Un atac verbal nu poate însă fi respins pe căi de fapt.
El este de asemenea imediat în ipoteza în care pericolul pe care îl reprezintă pentru valoarea socială s-a ivit, este actual sau pe cale să se ivească.
De ce a apreciat instanta ca nu a existat legitima aparare
Din niciun mijloc de probă administrat în cauza dedusă judecăţii nu se poate reţine că persoana vătămată a exercitat în prealabil acte agresive la adresa inculpatului, sau a fiului său. Nu au fost de natură a pune în pericol sănătatea ori integritatea lor corporală, şi pentru a căror înlăturare inculpatul să fi ripostat. Niciunul din martorii oculari audiaţi în cauză nesusţinând varianta inculpatului cum că fiul său ar fi fost lovit de către persoană vătămată. Ci doar că a existat un conflict verbal între aceştia.
Cu atât mai mult cu cât, conform aceloraşi declaraţii, conflictul dintre cei doi era stins în momentul în care cei doi inculpaţi au ajuns la faţa locului. Astfel că apărarea nu mai era necesară, fiind tardivă.
Alte articole de acelasi autor
-Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial;
–Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
–Actiunea in despagubire dintr-un contract de asigurare nu poate fi respinsa doar pentru motivul ca asiguratul nu a reclamat evenimentul in termenul prevazut in contract;
–Ce prevede Ordinul nr. 1343/2006 din 06/11/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis.
– In ce situatii autoritatea parinteasca este exercitata dupa divort doar de catre un parinte.
–Preeminenta conventiei europene a drepturilor omului in dreptul intern roman;
-Infractiuni informatice
–Ce nu trebuie sa omiteti in cererea de chemare in judecata prin care contestati un act administrativ fiscal;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client;
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com
Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii privind legitima aparare.
Luati legatura cu noi apasand click aici sau email office@aavocat-tudor.ro
Luati legatura cu noi apasand click aici sau email office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion