Concedierea este interzisa in anumite cazuri prevazute expres de legislatia muncii. Concedierea se dispune numai dupa ce sunt urmate anumite reguli procedurale in scopul de protejarea salariatilor de eventualele masuri abuzive sau discretionare din partea angajatorului. Prin urmare, una dintre cele mai importante reguli protejare a salariatilor este interdictia de a se dispune concedierea.
Ce este concedierea
Contractul individual de muncă poate înceta de drept, ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea. Dar, si ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Prin urmare, concedierea este o încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.
Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Concedierea pentru motive care nu ţin de salariat reprezintă încetarea muncii prin desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat. Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Cazurile din art. 59 Codul Muncii in care concedierea este interzisa
Astfel, in art.59 alin.(1) lit.a) din Codul muncii se prevad interdictii privind concedierea, ca urmare a aplicarii pricipiului egalitatii de tratament in cazul relatiilor de munca si a interzicerii discriminarii.
In acest sens,textul de lege dispune ca este interzisă concedierea salariaţilor pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie,religie, opţiune politică, origine social. De asemenea, in caz de handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală;
In acelasi articol de lege se prevad interdictii referitoare la concedierea in cazul salariatilor de a participa la greva precum si de a constitui sau adera la un sindicat. Se precizeaza ca, este interzisa concedierea pentru exercitarea, în condiţiile legii, a dreptului la grevă şi a drepturilor sindicale.
O alta interdictie se refera la faptul ca nu poate fi dispusă concedierea salariatilor in cazul in care contractul individual de munca este suspendat. Cum este cazul celui pe durata incapacitatii temporare de munca.
Situatiile prevazute de art. 60 din Codul Muncii care interzic concedierea
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii.b) pe durata suspendării activităţii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Si in acest caz,se poate observa ca interdictia la concediere va opera numai daca angajatorul avea cunostinta la data emiterii deciziei de concediere despre starea de graviditate a salariatei concediate.
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat;
h) pe durata efectuării concediului de odihnă.
Din textul de lege, si cum s-a decis in practica instantelor, o situatie este cea in care salariatul nu aduce la cunostinta angajatorului certificatul medical. Ca urmare, acesta din urma nu poate sa constate starea de incapacitate temporara de munca a salariatului pe perioada respectiva. In aceste conditii,salariatul nu mai poate beneficia de interdictia stabilita de acest text de lege.
Studiu de caz privind situatia interdictiei concedierii
instanta a constatat ca decizia de concediere este nelegala, un motiv de nelegalitate fiind situatia de incapacitate de munca temporara, in care se gasea contestatoarea la momentul emiterii deiziei de concediere. Al doilea motiv, depasirea termenelor de prescriptie a aplicarii sanctiunii disciplinare.
Instanta a retinut ca din certificatul de concediu medical rezulta ca salariata s-a aflat in incapacitate temporara de munca, iar decizia de concediere a fost emisa in aceasta perioada.
Conform dispozitiilor din Codul muncii “concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilite prin certificate medical,conform legii”.
Situatia de nelegalitate retinuta de instanta privind interdictia concedierii
Raportand dispozitia legala mentionata la situatia de fapt din speta se constata nelegalitatea dispozitiei de concediere. Aceasta a fost emisa in perioada in care salariata se afla in concediu medical”. Textul nu distinge intre data emiterii deciziei, data comunicarii acesteia sau data de la care isi produce efectele masura luata de angajator. Stabileste o interdictie de a concedia un salariat in intervalul mentionat. Norma a fost edictata in scopul de a-l proteja pe salariat.
Un alt exemplu din practica instantelor este cel in care s-a decis ca nu poate opera interdictia de concediere a salariatului in perioada cand acesta este in concediu medical. Respectiv, cazul in care certificatul medical a fost emis si prezentat ulterior emiterii deciziei de concediere.
Alte articole de acelasi autor
In ce consta infractiunea de frauda informatica
– Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
–– Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
-Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr-un caz de violenta in familie.
-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
Alte articole ale autorului
Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial;
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de cli
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com
Cabinetul de avocatura Tudor Ion va poate ajuta in litigii de dreptul muncii. Luati legatura cu noi apasand click aici sau email office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion