- Asigurarea de raspundere civila obligatorie auto(RCA)
In cazul asigurarii de raspundere civila auto, persoanele care au suferit in urma producerii unor accidente de autovehicule sau de alte mijloace de transport, sau cele ale caror bunuri au fost distruse in astfel de imprejurari au dreptul sa primeasca despagubiri.
In tara noastra acest tip de asigurare de raspundere fata de terti este obligatorie, pentru toate persoanele fizice si juridice detinatoare de autovehicule supuse inmatricularii si folosite pe drumurile publice.
Prin urmare , legea il obliga pe cel care detine un autovehicul sa-l asigure, astfel incat daca se se va produce riscul asigurat, societatea de asigurari sa plateasca persoanei prejudiciate valoarea pagubei.
De asemenea, daca in cazul producerii riscului asigurat persoana prejudiciata sufera si o alta paguba decat avarierea autovehiculului , aceasta este indreptatita la acordarea de catre asiguratorul persoanei vinovate a despagubirilor atat pentru paguba efectiva cat si pentru beneficiul nerealizat.
Spre exemplu, persoana constituita parte civila in procesul penal va putea primi de la asigurator daune materiale si morale ca echivalent al prejudiciului suferit, dobanda legala calculate de la data ramanerii definitive a sentintei penale si pana la achitarea debitului, onorariile expertului, precum si alte cheltuieli de judecata.
De mentionat ca despagubirile nu pot fi mai mari decat cuantumul pagubelor si nici decat valoarea autovehiculului la data producerii accidentului si se cuvin tertilor pentru pagubele produse de asigurati.
In ce priveste cuantumul pagubei, acesta include costul reparatiilor partilor componente sau a pieselor avariate ori costul de inlocuire a lor, cheltuielile pentru materiale, montare, demontare , reparatii ca urmare a accidentului la care a fost expus autovehiculul respectiv,etc.
Valoarea autovehiculului la data producerii accidentului este data de valoarea de nou a autovehiculului care se diminueaza cu uzura corespunzatoare si starea de intretinere de la data producerii accidentului.
Este de mentionat ca nu se acorda despagubiri in urmatoarele cazuri:
-paguba se datoreaza exclusiv culpei persoanei pagubite;
-paguba este urmarea exclusiva a culpei unei terte persoane;
-amenzi si cheltuieli penale care il privesc pe detinatorul sau conducatorul autovehiculului asigurat care este raspunzator de producerea pagubei;
-sume pe care conducatorul autovehiculului , raspunzator de producerea pagubei, trebuie sa le achite detinatorului care i-a incredintat autovehiculul asigurat, pentru avarierea ori distrugerea acelui autovehicul;
-pagube produse persoanelor sau bunurilor acestora in situatiile in care intre detinatorul autovehiculului care a produs accidentul sau coducatorul auto raspunzator de producerea accidentului si persoanele pagubite a existat un raport contractual;
-pagubele sunt urmarea unui transport de produse periculoase, acestea determinand sau agravand producerea pagubelor.
Asiguratorii au dreptul sa recupereze de la persoanele raspunzatoare de producerea prejudiciilor sumele platite drept despagubiri in urmatoarele cazuri:
-accidentul a fost produs cu intentie;
-accidentul s-a produs in timpul comiterii unei fapte privind circulatia pe drumurile publice care sunt incriminate de lege;
-accidentul s-a produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmarire;
-persoana care raspunde de producerea prejudiciului a condus autovehiculul fara sa aiba consimtamantul asiguratului.
Se considera ca in momentul producerii riscului asigurat , se intalnesc doua tipuri de raspundere civila:
Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie a asiguratului, care are ca temei fapta ilicita , provocatoare de prejudicii a acestuia;
-raspunderea contractuala a asiguratorului ce rezulta din contractul de asigurare.
Cabinet de avocatura Tudor Ion
avocat-tudor.ro
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion