Asigurarea de raspundere civila in noul Cod civil
Art. 41 din Legea nr. 136/1995 prevede ca asigurarea de raspundere civila reprezinta contractul prin intermediul caruia asiguratorul se obliga sa plateasca o despagubire pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde in baza legii fata de tertele persoane pagubite prin producerea riscului asigurat si pentru cheltuielile facute de catre asigurat in procesul civil.
In noul Cod civil notiunea asigurarii de raspundere civila rezulta din prevederile art.2223 si practice, preia dispozitiile art. 41 din Legea nr. 136/1995.
Astfel, art. 2223 alin. (1) dispune ca in cazul asigurarii de raspundere civila , asiguratorul se obliga sa plateasca o despagubire pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde potrivit legii fata de tertele persoane prejudiciate si pentru cheltuielile facute de asigurat in procesul civil.
Alin. (2) al acestui articol prevede ca prin contractul de asigurare partile pot conveni sa cuprinda in asigurare si raspunderea civila a altor persoane decat contractantul asigurarii.
Cele mai frecvente asigurari de raspundere civila sunt:
-asigurarea de raspundere civila auto care poate fi obligatorie(RCA) sau facultativa(CASCO);
-asigurarea de raspundere civila profesionala(in cazul medicilor, avocatilor, notarilor, etc), aceasta fiind obligatorie odata cu intrarea in profesie;
-asigurarea de raspundere civila a angajatorului, etc.
In cazul asigurarii obligatorii drepturile si obligatiile fiecarei parti sunt stabilite de lege, avandu-se in vedere si protejarea intereselor asiguratilor si tertilor. In acest sens, un exemplu cunoscut este cel al asigurarii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule.
In ceea ce priveste drepturile tertelor persoane pagubite, este de mentionat ca acestea se exercita impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei. Asiguratorul poate fi insa chemat in judecata de persoanele pagubite in limitele obligatiilor ce ii revin acestuia din contractul de asigurare.
Stabilirea despagubirii este reglementata de art. 2225 din noul Cod civil, in sensul ca , daca nu se prevede altfel prin lege, despagubirea se stabileste prin conventie incheiata intre asigurat , terta persoana prejudiciata si asigurator sau in caz de neantelegere, prin hotarare judecatoreasca.
Art. 2226 stabileste conditiile in care se face plata despagubirii.
Astfel, alin. (1) prevede ca asiguratorul plateste despagubirea direct tertei persoane prejudiciate, in masura in care aceasta nu a fost despagubita de catre asigurat.
Creditorii asiguratului nu pot urmari despagubirea prevazuta in alin. (1).
Despagubirea se plateste asiguratului numai in cazul in care acesta dovedeste ca a despagubit-o pe persoana prejudiciata.
Cabinet avocatura Tudor Ion
-tudor.ro www.avocat
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion