Stiri
19.2 C
Buzău

Acordul de recunoastere vinovatiei respins, suspiciune aranjament cu procurorul

Data:

Acordul de recunoastere a vinovatiei

Acordul de recunoastere a vinovatiei este o procedura speciala, simplificata, de solutionare a unei cauze penale.

Inculpatul are  posibilitatea sa negocieze cu procurorul condițiile acordului si sa nu mai administreze probe in instanta. Consecinta este celeritatea soluționării cauzelor și eficacitatea actului de justiție.

Prin acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatul recunoaste faptele de care este acuzat si incadrarea juridica data de procuror. Totodata, este de acord cu pedeapsa propusa si modalitatea de executare.

Acordul de recunoastere a vinovatiei intervine in cursul urmaririi penale. Inculpatul sau procurorul pot avea initiativa de a initia un acord prin care inculpatul recunoaste fapta comisa. Asadar, initiativa apartine atat inculpatului cat si procurorului. Daca initiativa apartine inculpatului, procurorul nu este obligat sa accepte acordul de recunoasterea a vinovatiei.

Conditiile necesare pentru incheierea acordului de recunoasterea vinovatiei

Acordul de recunoastere a vinovatiei se incheie in forma scrisa.

O conditie necesara este ca sa fi fost pusa in miscare actiunea penala fata de un infractor major. Mai este necesar ca legea sa prevada pentru infractiunea pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala anumite sanctiuni. Acestea sunt, pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de pana la 7 ani, alternativ sau nu cu pedeapsa amenzii.

Mai trebuie ca, din probele ce au fost administrate in cursul urmaririi penale, sa rezulte suficiente date care sa justifice acordul.

Despre existenta faptei pentru care s-a pus in miscare actiunea penala si cu privire la vinovatia inculpatului. De asemenea, sa existe acordul prealabil al procurorului care supravegheaza cauza si cel ierarhic superior.

Ce trebuie sa recunoasca inculpatul in acordul de recunoastere a vinovatiei

Sa recunoasca comiterea faptei, sa accepte incadrarea juridica a faptelor cum rezulta din actul de punere in miscare a actiunii penale. De asemenea, sa fie de acord cu pedeapsa ce urmeaza sa se aplice.

Solutia propusa poate sa fie de executare sau de suspendare sub supraveghere a executarii pedepsei. Poate fi mai usoara, de amanare a executarii pedepsei sau de renuntare la aplicarea pedepsei.

Daca se incheiere acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorul nu mai intocmeste un rechizitoriu cu privire la inculpatii care au incheiat acordul.

Intre ce limite se incheie acordul de recunoastere a vinovatiei

Acordul de recunoastere a vinovatiei cunoaste anumite limite intre care se negociaza. Minimul și maximul special al pedepsei si forma de executare, dar exista si  posibilitatea sa se negocieze soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei.

Prezinta importanta si ca, se poate negocia aplicarea de circumstanțele atenuante sau agravante.

Aspecte de procedura privind acordul de recunoastere a vinovatiei

Odata ajuns in fata instantaeide judecata se parcurge o procedura specifica. Aici nu se mai administreaza probe, cel mult in circumstantiere. Un element specific este ca nu se mai parcurge faza camerei preliminare.

Instanta verifica daca acordul de recunoasterea a vinovatiei cuprinde toate mentiunile obligatorii prevazute de lege. Dupa care sunt citate partile, este ascultat inculpatul, avocatul si procurorul.

Un aspect important in cazul acordului de recunoastere a vinovatiei este ca inculpatul trebuie sa fie asistat de un aparator.

Ce solutii pronunta instanta in cazul acordului de recunoastere a vinovatiei

Instanta poate admite acordul de recunoastere a vinovatiei. In acest caz, solutia poate fi de condamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare aplicarii pedepsei,

Exista si posibilitatea sa respinga acordul de recunoastere a vinovatiei daca, nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art.480-482 din Codul de procedura penala.

Mai poate si sa respinga acordul daca apreciaza ca pedeapsa propusa prin acord este nejustificat de blanda

Ce criterii a avut instanta cand a respins acordul de recunoastere a vinovatiei

Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut ca inculpatula  condus autoturismul avand o imbibatie alcoolica peste limita legala. Fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art.336 alin.1 din Codul penal.

Organele de politie au intocmit un proces verbal despre situatia constatata.

Ce situatie de fapt s-a retinut in acordul de recunoastere a vinovatiei

A rezultat ca inculpatul a  fost oprit in trafic in timp ce conducea autoturismul. A fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 1,65 g o% alcool in singe . In raport de aceasta valoare a alcoolemiei inculpatul  a fost condus pentru recoltarea de probe biologice. Potrivit buletinului de analiza toxicologica a alcoolemiei a avut o alcoolemie de 1. 65 g% .

Procurorul a analizat mijloacele de proba administrate in cursul urmaririi penale. Procesul-verbal intocmit de catre organele de politie, declaratiile inculpatului, declaratiile  martorilor. Raportul alcooltest, buletinul de analiza toxicologica a alcoolemiei.

In ceea ce priveste felul si cuantumul pedepsei ce urmeaza sa fie aplicata   s-a ajuns un acord. Respectiv,  aplicarea pedepsei de  6000 lei amenda penala.

A fost inaintat instantei dosarul de urmarire penala.

Pentru ce motive instanta a considerat ca sanctiunea este prea blanda

Analizind acordul de recunoastere inaintat de catre Parchet instanta  constata ca in cauza nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art.480-482 din Codul de procedura penala. Solutia consemnata in acord este nejustificat de blinda in raport cu gravitatea infractiunii. Natura si  cuantumul pedepsei propus a fi aplicat inculpatului sunt insuficiente in raport de gravitatea infractiunii.

Finalizarea unei cauze penale avind ca obiect acest tip de infractiune  in modalitatea  acordului de recunoastere a vinovatiei trebuie privita si din perspectiva psihologica. Ar fi o incurajare in repetarea infractiunii  cu consecinte de cele mai multe ori deosebit de grave. Institutia acordului de recunoastere a vinovatiei trebuie folosita cu precautie  nefiind suficienta indeplinirea formala a conditiilor prevazute de lege.  Trebuie sa se tina seama de pericolul concret pe care-l prezinta fiecare infractiune.

De ce a considerat instanta ca astfel de inculpati au impresia ca au facut un aranjament cu procurorul

Mai ales  nivelul redus de  educatie juridica pe care-l are majoritatea celor care comit acest gen de infractiuni. Multi dintre  inculpatii care  incheie un astfel de acord au sentimentul ca au facut un aranjament cu procurorul.  Fara insa  sa constientizeze ca de fapt urmeaza o condamnare. Daca acesti inculpati  ar fi  trimisi fara exceptie in judecata, citarea  si prezentarea lor in fata unei instante de judecata  ii ajuta  sa constientizeze mai usor consecintele faptelor comise.  Mai ales sa inteleaga ca urmeaza de regula  o condamnare.

Din aceste considerente in baza art.485 alin.2 din Codul de procedura penala respinge acordul de recunoastere a vinovatiei.

Trimite dosarul procurorului in vederea continuarii urmaririi penale.  Solutia dispusa la acest moment este nejustificat de blinda in raport de gradul de pericol social al infractiunii

In baza art.275 alin.3 din Codul de procedura penala cheltuielile  judiciare  vor ramine in sarcina statului.

Alte articole de acelasi autor

INFRACTIUNILE CONTRA SIGURANTEI SI INTEGRITATII SISTEMELOR SI DATELOR INFORMATICE

INFRACTIUNILE CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SAU SANATATII

Cantitatea de droguri mare detinuta pentru consum propriu si monitorizarea limbajului codificat a determinat acuzația de trafic de droguri de mare risc

Pentru ce fapte pot fi sanctionati politistii si care este procedura de cercetare a abaterii disciplinare;

DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO;

– Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;

– Cum este aparat dreptul la propria imagine prin mijloace juridice;

– Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei

formulata de reclamanta in conditiile in tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

– Avocat civil Bucuresti;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care

trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatics

si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu

carduri falsificate;

– In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;

https://avocat-tudor.ro

0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera consultanta juridica, asistenta si reprezentare in litigii de drept penal.

Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Pensule Machiaj din Păr Natural: Alegerea Ideală pentru un Machiaj Profesional

    Când vine vorba de aplicarea machiajului, calitatea pensulelor joacă...

    Pensule de machiaj din păr natural: Alegerea perfectă pentru un look profesional

    Când vine vorba de machiajul perfect, alegerea pensulelor de...

    Ghid complet despre pensulele de machiaj cu păr natural

    Machiajul profesionist începe întotdeauna cu un set pensule de...

    Pensule de Machiaj: Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Corectă

    Importanța pensulelor de machiaj pentru un look perfectPensulele de...