Stiri
6.3 C
Buzău

Acordul de recunoastere a vinovatiei sau procedura simplificata, cand beneficiezi de pedeapsa mai mica

Data:

Acordul de recunoastere a vinovatiei sau procedura simplificata, care poate fi mai avantajos, este o intrebare pe care o pun uneori inculpatii ce considera ca vor fi condamnati.

Ca avocat in cauze penale in Bucuresti am fost intrebat de inculpati care din aceste modalitati de recunoastere a vinovatiei le este mai favorabila.
Unii inculpati  sunt dispusi sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei chiar de la urmarirea penala. Se tem de o pedeapsa mai mare decat se asteapta si de posibila lipsa de obiectivitate a organului de cercetare penala. Ori, pentru a scapa mai repede de perioada de detentie, sau din alte motive.
Altii insa, asteapta sa se administreze probatoriul la urmarirea penala, inclusiv, administrarea de probe, si numai dupa aceea, daca este cazul, recunosc in instanta fapta.

Raspunsul la intrebarea din titlul articolului poate rezulta din examinarea celor doua institutii. Mai ales ca intre acestea exista si unele asemanari.

Dar si in urma examinarii conditiilor specifice fiecarui caz, care din institutii poate fi mai avantajoasa.

Scopul introducerii institutiei acordului de recunoastere a vinovatiei

Acordul de recunoastere a vinovatiei este o procedura speciala in care se judeca un dosar penal.

Scopul pentru care a fost introdusa procedura este reducerea duratei judecatii si simplifica activitatea de urmarire penala. Aceasta rezulta din expunerea de motive privind noul Cod de procedură penală. Se precizeaza ca, acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă o soluție legislativă inovatoare ce va asigura soluționarea cauzelor într-un termen optim și previzibil

In fapt, acordul de recunoaștere a vinovăției este un inscris încheiat între procuror și inculpat, o înțelegere cu privire la infractiunea pentru care este cercetat penal și soluția care se va da.

In acest acord, inculpatul recunoaște comiterea faptei de care este acuzat și acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală. Totodata, procurorul și inculpatul convin asupra modalității de individualizare a pedepsei.

Cum se incheie acordului de recunoastere a vinovatiei

Initiativa incheierii acordului de recunoastere a vinovatiei apartine atat inculpatului cat si procurorului care supravegheaza urmarirea penala. Inculpatul ar urma sa-si recunoasca vinovatia si sa accepte sa i se aplice o sanctiune penala. In urma negocierilor, procurorul trebuie sa fie de acord cu aplicarea pedepsei, durata, cuantumul si modalitatea de executare.

De retinut ca, procurorul si inculpatul trebuie sa fie in consens. Situatia de fapt, incadrarea juridica, individualizarea pedepsei si modalitatea de executare a acesteia. In realitate insa, procurorul este cel care stabileste incadrarea juridica a a faptei. Inclusiv cicumstantele agravante sau atenuante, iar inculpatul va trebui sa le accepte.

In aceasta privinta, textul de lege precizeaza ca momentul acordului este in cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale. Inculpatul şi procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei de către inculpat. Efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi iniţiat atât de către procuror,cât şi de către inculpat. Limitele încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei se stabilesc prin avizul prealabil şi scris al procurorului ierarhic superior.

O situatie aparte este cand acţiunea penală s-a pus în mişcare faţă de mai mulţi inculpaţi. Se poate încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei distinct cu fiecare dintre aceştia. Dar, fără a fi adusă atingere prezumţiei de nevinovăţie a inculpaţilor pentru care nu s-a încheiat acord.
Inculpaţii minori nu pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Beneficii privind pedeapsa la incheierea acordului de recunoastere a vinovatiei

Pentru incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei valabil trebuiesc indeplinite anumite conditii, astfel:
1. acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire
la infracţiunile pentru care legea prevede o pedeapsa. Prin Ordonanţă de urgenţă 18/2016 s-au dus unele modificari institutiei acordului de recunoastere a vinovatiei fata de vechea prevedere.

Astfel, art. 479. prevede ca obiectul acordului este recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Respectiv felul măsurii educative ori, după caz, soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 15 ani.”

La articolul 480, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

Inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii. Si de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei amenzii. Pentru inculpaţii minori se va ţine seama de aceste aspecte la alegerea măsurii educative. In cazul măsurilor educative privative de libertate, limitele perioadelor pe care se dispun aceste măsuri, prevăzute de lege, se reduc cu o treime.

Limite la incheierea acordului de recunoastere a vinovatiei
Se încheie când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală. Dar, si cu privire la vinovăţia inculpatului.
La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, asistenţa juridică este obligatorie.
Aceasta prevedere este necesara pentru ca inculpatul sa inteleaga consecintele acordului de recunoastere a vinovatiei. Din acest motiv este obligatorie consilierea sa de catre  un avocat.

Continutul acordului de recunoastere a vinovatiei

Pentru a fi valabil, acordul de recunoastere a vinovatiei trebuie sa aiba urmatorul continut:
-data şi locul încheierii;
-numele, prenumele şi calitatea celor între care se încheie;
-date privitoare la persoana inculpatului, prevăzute la art. 107 alin. (1);
-descrierea faptei ce formează obiectul acordului;
-încadrarea juridică a faptei şi pedeapsa prevăzută de lege;
-probele şi mijloacele de probă;
-declaraţia expresă a inculpatului prin care recunoaşte comiterea faptei şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală;
-felul şi cuantumul, precum şi forma de executare a pedepsei ori soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat;
-semnăturile procurorului, ale inculpatului şi ale avocatului.

Acordul de recunoastere a vinovatiei, cum este verificat 

Dupa incheierea acordului, procurorul va sesiza instanta cu acordul de recunoasterea a vinovatiei. In continuare, instanta urmeaza sa verifice conditiile.
Procurorul nu mai intocmeste un rechizitoriu, iar instanta va analiza intr-o procedura necontradictorie daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru incheierea acordului.
In consecinta, in instanta nu se vor purta discutii contradictorii in ce priveste fondul acuzatiei. Nici daca fapta a fost comisa sau nu de inculpat, a formei vinovatiei sale.  In cazul in care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege se va admite acordul de recunoastere a vinovatiei.

Diferente intre acordul de recunoastere a vinovatiei si procedura simplificata

Intre cele doua institutii exista asemanarea ca in ambele se recunoaste vinovatia.
Cu toate acestea, se remarca o deosebire in ce priveste etapele in care intervine recunoasterea. In cazul incheierii acordului, recunoasterea intervine in timpul urmaririi penale, dupa punerea in miscare a actiunii penale. In procedura simplificata, aceasta intervine in etapa judecatii in prima instanta. In plus, trebuie constata si admisa de instanta de judecata.

Art.375 din Codul de procedura penala  dispune despre procedura în cazul recunoaşterii învinuirii. Dacă inculpatul solicită ca judecata să aibă loc în condiţiile prevăzute la art. 374 alin. (4), instanţa procedează la ascultarea acestuia. După care, luând concluziile procurorului şi ale celorlalte părţi, se pronunţă asupra cererii.
Dacă admite cererea, instanţa întreabă părţile şi persoana vătămată dacă propun administrarea de probe cu înscrisuri.
Dacă respinge cererea, instanţa procedează potrivit art. 374 alin. (5)-(10).

Procedura simplificata

Asadar, difera si modul in care este sesizata instanta de judecata. In cazul acordului de recunoastere a vinovatiei, instanta nu este sesizata prin rechizitoriu si nu exista etapa camera preliminara. In cazul procedurii simplificate, se parcurge in intregime urmarirea penala. Se intocmeste rechizitoriul, are loc etapa camerei preliminara si cea din fata instantei de judecata.

In cazul recunoasterii vinovatiei in timpul judecatii trebuie recunoscute toate faptele pentru care inculpatul a fost trimis in judecata prin rechizitoriu. Recunoasterea trebuie sa fie referitoare la modul in care faptele sunt descrise in rechizitoriu. Aceasta poate constitui un dezavantaj fata de acordul de recunoastere a vinovatiei.
Aceasta situatie creaza in unele cazuri probleme pentru inculpati. Mai ales cand nu a fost documentata suficient de bine activitatea inculpatului. Nu au comis toate faptele mentionate in actul de acuzare. Sau, in rechizitoriu se retin fie in mod gresit, fie exagerat, faptele pentru care este acuzat.

Problemele pentru inculpatii care incheie acordul de recunoastere a vinovatiei

Sunt situatii in care in dosar nu sunt probe suficiente in acuzare, inculpatii isi fac calcule ce ar insemna mai bine pentru ei. Sa recunoasca fapta si sa execute pedeapsa redusa cu o treime, chiar daca sunt deficientele mai sus aratate. Sau, sa nu recunoasca, si sa se “aventureze” in administrarea unui probatoriu. Pe care nu il pot evalua inca daca este suficient pentru ca instanta sa stabileasca ca sunt nevinovati. Astfel fiind posibila executarea unei pedepse mai mari decat daca ar fi recunoscut de ala inceputul judecatii.
Din motivele aratate, se intampla ca, prima ipoteza sa fie preferata de inculpati.

Pe de alta parte, in cazul recunoasterii vinovatiei in timpul judecatii este posibil ca inculpatul sa beneficieze de o pedepsa mai mica. Legea prevede reducerea cu o treime a pedepsei. Judecatorul cauzei poate sa aprecieze favorabil inculpatului circumstantele reale ale faptei si cel atenuante.

In cazul acordului de recunoastere a vinovatiei este posibil ca la negocieri sa nu existe un consens cu privire la aceste conditii de reducere a pedepsei. Astfel, sa conduca la o pedeapsa mai mare decat daca recunoasrterea ar fi avut loc in instanta.

Alte articole de acelasi autor

Acordul de recunoastere vinovatiei respins, suspiciune aranjament cu procurorul

Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
– Renuntarea la judecata.
– Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
– Avocat dreptul muncii.
–Cum a hotarat instanta despre nerespectarea indicatorului cedeaza trecerea si prioritatea de trecere desi petentul a oprit la acest indicator.
Responsabilitate,profesionalism,confidentialitate fata de client

Cabinet Avocat


0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va consiliaza in litigii de drept penal.

Contacteaza-ne, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Soluții avansate pentru tratamentul apei în industrie

    Într-o eră în care standardele de puritate și eficiență...

    Beneficiile unui curs de public speaking, ale hidroterapiei si ale cursurilor de djembe pentru dezvoltarea personala

    Intr-o lume in care abilitatile de comunicare si echilibrul...

    Tricouri pictate, cămăși pictate și haine personalizate

    Descoperă unicitatea cu Malabaila! Îți dorești să ieși în evidență...

    Tricouri pictate manual: O expresie a unicității tale

    Într-o lume a modei standardizate, dorința de a te...