Accesul, fara drept, la un sistem informatic, infractiune prevazuta de art. 360 Cod penal
In legatura cu accesul fara drept la un sistem informatic, in practica instantelor de judecata au existat unele solutii juridice contradictorii.
Cu privire la savarsirea infractiunii de acces fara drept la un sistem informatic, diferenta de opinii s-a datorat in parte intelegerii si interpretarii acesteia din punct de vedere tehnic.
Pentru solutionarea unitara a problemelor de drept legate de infractiunea de acces, fara drept, la un sistem informatic a fost promovat un recurs in inreresul legii.
Acesta a fost solutionat printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Ce a stabilit instanta suprema despre accesul fara drept laun sistem informatic
Inalta Curte stabilit ca “fapta de a monta la bancomat dispozitive autonome de citire a benzii magnetice da cardului autentic si a codului PIN aferent acestuia constituie infractiunea prevazuta de art. 46 alin.(2) din Legea nr. 161/2003”( deci, nu este infractiunea de acces, fara drept, la un sistem informatic).
Infractiunea respectiva este reglementata de art. 360 Cod penal.
Prevede ca accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Fapta săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Dacă fapta a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Situatiile in care o persoana “actioneaza fara drept” pot fi urmatoarele:
-nu este autorizata, in temeiul legii sau al unui contract;
-depaseste limitele autorizarii;
-nu are permisiunea, din partea persoanei fizice sau juridice competente, potrivit legii, sa o acorde, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic.
Ori, de a desfasura cercetari stiintifice sau de a efectua orice alta operatiune intr-un sistem informatic.
Practica judiciara despre elementele constitutive ale infractiunii de acces, fara drept la un sistem informatic
-fapta de a accesa fara drept bancomate electronice prin incalcarea masurilor de securitate, in scopul obtinerii de date informatice( conturi de carduri si parole de acces) intruneste elementele constitutive ale infractiunii de acces fara drept la un sistem informatic prin incalcarea masurilor de securitate:
-Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca, prin folosirea unui card bancar, real sau nu, fara drept, la un automat bancar, faptuitorul transmite prin intermediul componentelor sistemului(tastatura) solicitari catre unitatea centrala de prelucrare a sistemului.
Acestea care ii vor permite posesorului nelegitim al cardului accesul catre date informatice din sistemul bancar.
Prin aceasta datele informatice au devenit vulnerabile, integritatea lor fiind amenintata;
-Phishingul reprezinta din punct de vedere al securitatii datelor informatice, o tentativa de a obtine date confidentiale precum nume de utilizatori, parole, date despre carduri de credit si astfel de date.
Modalitati de comitere a infractiunii
Sub aspectul laturii materiale, fapta se poate concretiza intr-un atac neautorizat la datele confidentiale.
Sub aspectul incadrarii juridice, un astfel de act intruneste elementele constitutive ale infractiunii de acces fara drept la un sistem informatic.
-accesarea conturilor private create de utilizatori pe diferite site-uri cum ar fi retelele de socializare sau e-mail poate constitui o modalitate de savarsire a acestei infractiuni.
Av. Tudor Ion 0724250393
Cabinet de avocat Bucuresti, ofera servicii de consultanta infractiuni informatice.
Ne puteti contacta click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
Contacteza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion