A fost intocmit rechizitoriul referitor la infractiunea de trafic de influenta de care este acuzat inculpatul Blejnar Sorin
Traficul de influenta este una dintre infractiunile grave, dar cu toate acestea frecvent comise in Romania, dupa cum reiese din dosarele instrumentate de vatre procurorii DNA.
Asa cum oricine poate constata, subiectele dosarelor recent instrumentate de DNA in cazuri de trafic de influenta sunt persoane ce au diverse ocupatii si functii,cum ar fi instructori auto, asistenti medicali, functionari din primarii sau oameni de afaceri si chiar politisti, judecatori, parlamentari, dar si fosti sau actuali ministri.
Astfel, intr-un comunicat difuzat in ziua de 16.12.2016 de catre Biroul de Informare si Relatii Publice al DNA se arata ca procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului BLEJNAR SORIN, la data faptei președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) cu rang de secretar de stat, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziții publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menționată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituției publice respective.
Banii respectivi urmau să-i fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenței sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri.
În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și celălalt funcționar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip,,fantomă” controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.
Din această sumă de bani, inculpatului Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Blejnar Sorin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Față de o altă persoană, funcționar A.N.A.F. cauza a fost disjunsă.
În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și din cadrul Direcției de Operațiuni Speciale.
Inculpatul Blejnar Sorin a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii).
In comunicatul mentionat se face precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
- Ce prevede codul penal despre traficul de influenta
Art.291 Cod penal prevede urmatoarele despre infractiunea de trafic de influenta:
Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
- Prin ce modalitati se comite infractiunea de trafic de influenta:
Modalitatile prin care se poate comite infractiunea de trafic de influenţă sunt urmatoarele:
-primirea , ceea ce inseamna intrarea efectivă în posesia sumei de bani, a unui folos;
-pretinderea, adica formularea de către făptuitor nemijlocit, în mod expres sau tacit, a solicitării unei sume de bani, a unui bun sau alte valori;
-acceptarea de promisiuni , reprezinta manifestarea acordului cu privire la promisiunile făcute sau banii ori foloasele oferite de către cumpărătorul de influenţă.
- Ce a hotarat Curtea Constitueionala cu privire la infractiunea de trafic
de influenta
Decizia CCR nr. 489/2016, M.Of. nr. 661 din 29 august 2016 s-a stabilit
că nu este necesar ca actul ce intră în atribuţiile funcţionarului sau altui salariat să fi fost efectuat.
Este suficient că s-au primit ori pretins foloase sau că s-au acceptat promisiuni de foloase în vederea determinării funcţionarului sau altui salariat, fiind indiferent faptul că iniţiativa aparţine traficantului sau persoanei interesate ca influenţa să fie exercitată.
- Alte articole de acelasi autor :
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
– In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;
– Ce tebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala
07824260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion